100 jaar Pidpa ... in 9 minuten

Pidpa: 1913 - 2013

Op 14 juli 1913 ontstaat de 'Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij der Provincie Antwerpen', kortweg Pidpa.

Een initiatief van graaf de Baillet-Latour, gouverneur van de provincie Antwerpen, die zich sinds 1910 zorgen maakt over het gebrek aan drinkwater in de provincie. Men gebruikt, behalve in Antwerpen en Turnhout, water uit putten en beken. Naast het ongemak loopt de volksgezondheid gevaar. Daarom richt men de Provinciale Commissie voor de Wateren op, wat nadien uitmondde in Pidpa. 35 gemeenten ondertekenen met het provinciebestuur de stichtingsakte. Deze pioniers zijn: Berchem, Blaasveld, Booischot, Boom, Borgerhout, Brasschaat, Broechem, Dessel, Deurne, Duffel, Ekeren, 's Gravenwezel, Halle, Heindonk, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herentals, Hoboken, Hombeek, Leest, Lier, Lillo, Mechelen, Merksem, Mol, Oosterweel, Putte, Rumst, Schilde, Sint-Katelijne-Waver, Tongerlo, Westerlo, Willebroek, Wilrijk en Wommelgem.

Na een hydrogeologische studie van de ondergrond van de provincie Antwerpen, blijkt dat de noordoostelijke helft voldoende water bevat om aan de drinkwaterbehoeften te voldoen. Men kiest om verschillende winningen te bouwen, verspreid over dit gebied.

Ondanks de financiële crisis en met de steun van de provincie leggen we in 1935 het eerste Pidpa-net aan in Boom. Voor de levering van water staan de Antwerpse Waterwerken in.

De eerste Pidpa-distributie, mét water uit eigen winning, is een primeur voor Herentals in 1938. Nog vóór de tweede wereldoorlog uitbreekt, komen vier nieuwe netten in Hemiksem, Brasschaat, Kapellen en Rumst. Tijdens de oorlog wordt een nieuw net in gebruik genomen te Duffel.

Na de bevrijding treden meer gemeenten toe tot Pidpa. In tien jaar tijd vervijfvoudigt het aantal klanten. In 1960 telt Pidpa 70.000 abonnees. Ook het personeelsbestand groeit: van 13 in 1936 tot meer dan 300 medewerkers in de jaren zestig.

In 1955 richten we vier gewestkantoren op, nl. Boom, Brasschaat, Geel en Lier. Het hoofdkantoor verhuist eerst naar een eigen gebouw in het Rivierenhof te Deurne; daarna naar de Desguinlei te Antwerpen. In de jaren zeventig en tachtig nemen we nog drie plaatselijke kantoren in gebruik, met name Turnhout, Mechelen en Grobbendonk.

In 1976 stelt Pidpa in één kalenderjaar niet minder dan 14 gemeentelijke netten in gebruik. Het jaar nadien behoren de laatste vijf "droge" gemeenten tot het verleden. De gehele provincie Antwerpen is nu van drinkwater voorzien.

In 1980 sluit stad Mechelen aan. Op 1 juli 1995 wordt het net van de stad Turnhout overgenomen én wordt de 400.000ste klant gevierd.

Op 1 januari 2005 wordt het takenpakket van Pidpa uitgebreid: naast het leveren van drinkwater wordt het afvoeren en zuiveren van afvalwater toegevoegd.

Op de 100ste verjaardag blijft Pidpa in beweging. Ons logo verandert, met baseline 'water in beweging'. Onze 691 medewerkers werken elke dag voor lekker drinkwater voor de bijna 1,5 miljoen inwoners van onze 65 gemeenten. In 29 gemeenten verzorgen we de rioleringsactiviteiten. Een kranige dame, niet?

Share