Huishoudelijke tariefstructuur vanaf 1 januari 2016

Ontdek de uniforme tariefstructuur hier

VASTRECHT

  • Het vastrecht voor drinkwater bedraagt 50 euro per wooneenheid per jaar. Je krijgt een korting van 10 euro per gedomicilieerde.
  • Voor de afvoer van het afval- en hemelwater betaal je een vastrecht van 30 euro per wooneenheid per jaar, met een korting van 6 euro per gedomicilieerde.
  • Voor de zuivering van het afvalwater betaal je een vastrecht van 20 euro per wooneenheid per jaar. De korting bedraagt 4 euro per gedomicilieerde.

Je ontvangt niet langer 15 m³ gratis drinkwater maar een korting op het vastrecht. Deze korting is beperkt tot 5 gedomicilieerden per wooneenheid.

Voor watermeters met een afwijkende diameter betaal je een capaciteitsvergoeding.

BASIS- EN COMFORTTARIEF

Wie zuinig omspringt met water, wordt beloond. In de nieuwe tariefstructuur wordt een basis- en comforttarief ingevoerd voor je drinkwater en de afvoer en zuivering van je afvalwater.

  • Het basistarief geldt voor een verbruik van 30 m³ per wooneenheid en 30 m³ per gedomicilieerde per jaar.
  • Het comforttarief betreft het verbruik daarboven en bedraagt het dubbele van het basistarief.

OPGELET: jouw jaarlijkse verbruiksfactuur weerspiegelt meestal niet exact 1 kalenderjaar. Daarom worden het vastrecht, de kortingen en de verbruiksgrenzen herberekend op basis van de verbruiksperiode op je factuur.

SOCIALE KORTING 

De voorwaarden blijven ongewijzigd. De berekening verandert: je factuur wordt eerst op de gewone manier berekend; daarna krijg je voor elk onderdeel een korting van 80%. In de regel gebeurt deze verrekening automatisch.

ENKELE VOORBEELDEN
  • Een gezin (2 volwassenen en 2 kinderen): je betaalt tot 150 m³ per jaar het basistarief: 30 m³ voor je wooneenheid en 4 keer 30 m³ per gedomicilieerde. Boven de 150 m³ per jaar betaal je het comforttarief.
  • Als alleenstaande betaal je tot 60 m³ per jaar het basistarief: 30 m³ voor je wooneenheid en 1 maal 30 m³ per gedomicilieerde. Boven 60 m³ per jaar betaal je het comforttarief.
  • In een appartementsgebouw met gemeenschappelijke meter voor 4 wooneenheden en 12 gedomicilieerden betaal je tot 480 m³ per jaar het basistarief: 4 maal 30 m³ per wooneenheid en 12 keer 30 m³ per gedomicilieerde. Boven 480 m³ per jaar betaal je het comforttarief.
  • In een tweede verblijf betaal je tot 30 m³ per jaar het basistarief, namelijk 30 m³ per jaar voor je wooneenheid maar er zijn geen gedomicilieerden. Boven 30 m³ per jaar betaal je het comforttarief. 

Zelf je waterfactuur berekenen? Dat kan hier.