Kraanwater verstandig gebruiken

Voeding verspillen? Dat doen wij niet!

Wat wij echter vergeten is, dat kraanwater ook een voedingsmiddel is dat moet beantwoorden aan 65 parameters. Gebruik dit kraanwater dan ook waarvoor het bedoeld is: om te drinken, om voeding te bereiden en voor je persoonlijke hygiëne.

Elke dag geeft Pidpa je 1 tip; hoe jij verstandig kan en moet omspringen met kraanwater. Doe jij mee?

tip1

Je gazon sproeien met kraanwater? Ben je gek?

Zomer.. enkele dagen droog... dan maar sproeien? Best niet, en zeker niet met kraanwater!

Volgens tuinman Martijn van Tilburg is het eigenlijk gewoon een kwestie van accepteren. “Gras kan geel worden ja, maar het wordt daarna echt wel weer groen. Accepteer dus gewoon dat het tijdelijk geel wordt.” Zijn beroepsgenoot Tjerry Langenhuizen beaamt dat: “Ook al is je gazonneke nog zo bruin, hij wordt daarna echt wel weer groen.” Gras herstelt van zichzelf heel snel, als je niets doet en na een maand ineens heel veel sproeit, herstelt het alsnog. Altijd een groen gazon willen, is niet zuinig, tenzij je zelf veel regenwater opvangt. (Bron Het Laatste Nieuws)

Een andere tip is je gras wat hoger te laten groeien. Immers hoe hoger het gras, hoe groter de beschermlaag tussen de bodem en de zon. Daarenboven maakt lang gras dat de wortels steviger en dieper zijn, waardoor zij meer water vasthouden en meer dauw of nachtvocht wordt verzameld. Als je het gras toch wil maaien, doe dat dan op de hoogste stand en laat het strooisel liggen. Zo krijg je opnieuw een beschermlaag.

tip2

Kies voor de douche!

Wanneer je een douche neemt, verbruik je 60 liter water. Wanneer je een bad neemt, verbruik je 3 keer meer water! Makkelijke keuze toch?

tip3

Geef lekken geen kans!

Een kleine lek (een lekkende kraan of een toilet dat blijft doorlopen) heeft soms na verloop van tijd grote gevolgen: heel wat kraanwater dat verloren loopt en een hogere waterfactuur. Enkele voorbeelden:

  • Een lekkende kraan betekent 4 liter water per uur of 35 kubieke meter per jaar.
  • Een dun waterstraaltje zorgt voor 16 liter per uur of 140 kubieke meter water per jaar.
  • Bij een toilet dat blijft doorlopen verlies je 25 liter per uur of 219 kubieke meter water per jaar.

Kijk dus regelmatig je kranen en toilet na. 

Noteer 1 keer maand -vóór het slapengaan- de stand van je watermeter en verbruik 's nachts geen water. Is de stand van je watermeter 's morgens gewijzigd, dan zit je misschien met een lek. Ga op zoek of laat een loodgieter dit nakijken!

Tip4

Sluit, tijdens het tandenpoetsen, de kraan.

Zo bespaar je al snel 1 à 2 liter water.

Tip 5

Laat je vuile was opstapelen.

Een halfvolle wastrommel gebruikt meer water.

Tip 6

Laat je toilet minder water verbruiken.

Het doorspoelen van het toilet thuis is gemiddeld goed voor 21 liter.
Je kan water besparen door onderin het reservoir een plastic fles te leggen gevuld met kiezelsteentjes of zand.
En overweeg je een nieuw toilet aan te kopen? Kies dan een type met spaartoets.

Tip 7

Voorkom onnodig veel watergebruik bij koken.

Wanneer je voedsel kookt, gebruik dan de kookpan, die past bij de hoeveelheid voedsel. Zo voorkom je dat je onnodig veel water gebruikt.
Een bijkomende tip is om voedsel te koken in zo weinig mogelijk water. Zo gebruik je minder water en blijven de voedingsstoffen in je voedsel beter bewaard.