Rioleringsexpert in 40 gemeenten

Pidpa produceert jaarlijks meer dan 61 miljoen m³ drinkwater, dat zij levert aan 1,2 miljoen klanten. Daarnaast staat zij in voor de professionele afvoer van regen- en afvalwater. Hiervoor biedt zij gemeenten 4 rioleringsformules op maat aan.

“In 2005 zijn wij gestart als rioolbeheerder in 6 gemeenten. In 2015 hadden reeds 34 gemeenten ingetekend op het Pidpa-aanbod. Door de toetreding van Westerlo (HidroSan) en Retie (HidrIba) op 1 januari 2021 staat de teller voorlopig op 40”, aldus Mieke Van den Brande, voorzitter van Pidpa.

Op deze manier is Pidpa actief binnen de ganse watercyclus: bij de productie van haar drinkwater maakt zij gebruik van grondwater. Als rioolbeheerder, via de opmaak van hemelwater- en droogteplannen, zorgt zij ervoor dat de waterreserves zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk opnieuw worden aangevuld.

“Ondertussen kunnen wij sprekende cijfers voorleggen”, voegt Mieke Van den Brande toe. “In de 26 gemeenten, die gekozen hebben voor de HidroRio-formule  , steeg de rioleringsgraad met 10%. In totaal werd hier bijna voor 179 miljoen euro geïnvesteerd.” Mooie resultaten, waardoor meer en meer gemeenten hun weg vinden naar de rioleringsformules van Pidpa.

“Wij kennen Pidpa natuurlijk als drinkwaterbedrijf”, aldus Guy Van Hirtum, burgemeester van Westerlo. “Wij waren dan ook al langer overtuigd van hun hoge kwaliteit van werken en dienstverlening.”

“De opgebouwde knowhow, het totaal-aanbod in de dienstverlening en de gunstige reacties vanuit andere Hidro-gemeentes, maakten voor ons de keuze voor Pidpa evident, vult Filip Verrezen, schepen van openbare werken, aan.”

“40 gemeenten die hebben gekozen voor 1 van de rioleringsformules van Pidpa, is een mijlpaal maar geen einddoel”, aldus Mieke Van den Brande. “Het is en blijft onze ambitie om onze rioleringsactiviteiten te blijven uitbreiden. Ook de komende jaren zal Pidpa zich verder ontwikkelen als een integraal waterbedrijf”.