Verstandig water gebruiken

In Vlaanderen gebruiken we gemiddeld 110 liter water per dag.  Uitgedrukt in liter per persoon per dag, ziet ons gemiddeld verbruik er als volgt uit:

Bad/douche 44 liter
WC 30 liter
Was 17 liter
Afwas 8 liter
Drinken & koken 3 liter
Diverse 8 liter

Water besparen is niet moeilijk.

 • Douche vs. bad. Bij een gemiddelde douchebeurt (met een gewone sproeikop) verbruik je 40 tot 55 liter water. Een ligbad kan tot 150 liter bevatten.
 • Kranen. Als je de kraan laat lopen bij het tandenpoetsen, handenwassen of scheren ben je snel 1 à 2 liter kwijt.
 • Afwas. Een grote afwas is altijd efficiënter en waterzuiniger, of je het nu met de hand of met de vaatwasmachine doet. Kies het gepaste programma: een programma met voorwas of op hoge temperatuur is niet altijd nodig.
 • Planten gieten. Dit is een goede toepassing voor regenwater, maar je kan ook je 'restwater' (bijv. het spoelwater van je groenten) gebruiken. Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang.
 • Auto wassen. Als je je auto met de tuinslang wast, heb je ongeveer 150 liter nodig. Met een hogedrukreiniger is dit gemiddeld 5 keer lager. De beste methode blijft natuurlijk de 'goede oude' emmer en spons.
 • Wassen. Zorg ervoor dat je wasmachine vol zit. Gebruik enkel een voorwasprogramma als het echt nodig is.
 • Lekken. Een lekkende kraan die druppelt, verspilt gemiddeld 35 m³ water per jaar. Dat kost, met inbegrip van de saneringsbijdrage, ongeveer 110 euro per jaar. Een lekkende kraan die een fijne waterstraal laat lopen, verkwist gemiddeld 140 m³ water per jaar. Saneringsbijdrage inbegrepen kost dat ongeveer 450 euro per jaar. Een lekkende toiletspoeling verspilt gemiddeld 220 m³ per jaar. Dat kost, met inbegrip van de saneringsbijdrage, ongeveer 700 euro per jaar. Hou dus je watermeter in het oog zodat je lekken snel kan detecteren, ook als ze niet zichtbaar zijn.

Natuurlijk bestaan er ook heel wat hulpmiddelen.

 • Douche Een spaardouchekop bespaart 40 à 50% water. Dankzij een douchekop met regelbare ring kunt u afstellen van 3 tot 12 liter per minuut.
 • Kranen. Een eengreepsmengkraan zorgt snel voor de juiste temperatuur (ongeveer 30-35% besparing). Het debiet kan gecontroleerd worden met een debiet- of doorstroombegrenzer. Met een bruismondstuk wordt lucht in de waterstraal gebracht (een besparing van 40 tot 50%).
 • Afwas en was. Het Europees energielabel bepaalt hoe energie- en waterzuinig een toestel is. Als je het toestel rechtstreeks kan aansluiten op een warmwatertoestel, bespaart dit veel energie.
 • Planten gieten. Leg in je tuin een laag van stro, dennennaalden, gemaaid gras of plastic folie. Wanneer het grondwater bij droogte naar boven stijgt, verdampt het niet zo snel. Zo is sproeien minder vaak nodig.
 • Toiletten. Een traditionele toiletspoelbak verbruikt tussen 9 en 12 liter maar er zijn modellen op de markt die perfect functioneren met een reservoir van 6 liter. Door het in de hoogte plaatsen van een wandspoelbak of het kiezen voor een smal, hoog model van spoelbak kan je extra druk creëren waardoor minder water nodig is. Leg een voorwerp in de spoelbak, bijv. een fles gevuld met zand. Zorg dat je het vlotter- en spoelmechanisme niet hindert. Bij een dubbele spoelknop kan je kiezen tussen een groot (6 tot 9 liter) en klein (3 tot 4 liter) debiet. Er zijn ombouwsets op de markt waarbij je je gewone spoelknop kan ombouwen in een spaartoets. Een urinoir is heel zuinig met water. Bij een spoeling wordt amper 1 tot 2 liter gebruikt.

Natuurlijk kan je bij ons steeds terecht voor een waterscan, waarmee we je waterverbruik in kaart brengen en je helpen je verbruik te verminderen.