Pidpa laat geen druppel water verloren gaan in verkaveling Wiekevorst
Pidpa en innovatie slaan de handen weer in mekaar. In Wiekevorst, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg, heeft het waterbedrijf een toekomstgericht proefproject opgestart om regenwater op een slimme manier op te vangen. Dit hemelwaternetwerk laat geen druppel regenwater verloren gaan, terwijl Pidpa de bewoners volledig ontzorgt.
Klimaatrobuust hemelwaterbeheer
In de strijd tegen waterschaarste en -droogte, heeft de verkavelaar strenge verplichtingen voor de opvang van het regenwater bij renovatie en nieuwbouw: je moet een hemelwaterput voorzien per woonunit, een systeem met infiltratievoorziening en een gescheiden riolering zodat regen- en afvalwater apart afgevoerd worden. In een bouwproject met 33 woonunits, een supermarkt en een handelspraktijk, zou dat onder andere betekenen dat er 35 hemelwaterputten gebouwd moeten worden.
Slimme wateropvang
Pidpa en haar partners hebben hiervoor de koppen samen gestoken om op een efficiënte manier aan de verplichtingen te voldoen, met een minimale impact op de bewoners. Een slim, ondergronds systeem van 54 betonnen kokerelementen vangt als een verzamelstraat het regenwater op dat op alle daken en verharde zones van de verkaveling valt. Dat water komt in de eerste opvangbak van de bufferzone terecht. Als de bufferzone overloopt, komt het regenwater in de infiltratiezone terecht. Het drainerende kanaal in deze zone zorgt ervoor dat het water stilaan terug in de grond kan sijpelen.
Pidpa ontzorgt: dubbele leidingen voor optimale efficiëntie
Met dit centraal opvangsysteem wordt het regenwater op een optimale manier beheerd. Waar er normaal 35 opvangputten nodig waren, bouwde Pidpa één collectieve verzamelstraat en een pompstation om het regenwater te herverdelen onder de 33 huishoudens. Elke woning is uitgerust met twee huisaansluitingen: een voor hemelwater en een voor drinkwater. Het hemelwater wordt gebruikt voor het toilet, wasmachine en de buitenkraan, terwijl drinkwater voor consumptie en hygiëne dient. Het gemeenschappelijke pompgebouw, beheerd door Pidpa, zorgt voor een efficiënte en betrouwbare hemelwaterverdeling in de huishoudens.
Duurzaam en schaalbaar
Het hemelwaternetwerk biedt voordelen voor zowel de bewoners als het milieu. Door minder omschakelingen tussen hemel- en drinkwater en efficiënter waterhergebruik, wordt de druk op de drinkwaterbronnen minder. Dit project toont Pidpa’s innovatieve, duurzame wateroplossingen, wat bijdraagt aan een klimaatrobuuste toekomst.
Voor meer informatie over dit project, kan je contact opnemen met Frederik Spiessens (Expert Technical Sales) van Pidpa (frederik.spiessens@pidpa.be).