SDG Champion!

In juni vierden we bij Pidpa de ontvangst van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen voor het zesde opeenvolgende jaar, een tastbaar bewijs van onze inzet voor een duurzaam en toekomstgericht waterbeheer. Dit jaar werd onze inzet voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties extra erkend, met een nominatie voor het ‘UNITAR Certificaat SDG Champion’. We zijn trots te kunnen melden dat we dit certificaat in ontvangst hebben genomen op 26 oktober 2023 tijdens de Voka Dag Duurzaam Ondernemen, uit handen van Mevr. Sherri Aldis, Director United Nations Regional Information Centre for Western Europe.

SDG-ChampionDit certificaat is een bekroning van ons circulaire water- en energieproject in Hidrodoe, waarmee we aantonen dat duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan. Door de installatie van een warmtepomp op de reinwaterkelders van ons waterproductiecentrum Herentals, verwarmen en koelen we Hidrodoe op een energie-efficiënte manier, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Bovendien leveren we weldra warmte aan onze buren van Sport Vlaanderen via een nieuw warmtenet, wat hun gebouwen op een duurzame manier verwarmt.

In 2024 zetten we de volgende stap naar een circulair watergebruik. We installeren een compacte zuiveringsinstallatie om het afvalwater van het watercafé en de toiletten te zuiveren tot spoelwater voor de toiletten, en optimaliseren onze blauwe watertuin om water langer te laten circuleren alvorens het af te voeren voor bodeminfiltratie. Na deze transitie zal Hidrodoe voor bijna 100% circulair zijn qua energie- en watergebruik.

Als SDG Champion zet Pidpa en Hidrodoe zich elke dag opnieuw weer in gedaan om de waarde van water en het belang ervan voor onze samenleving te promoten, onze waterbronnen te beschermen, het gebruik ervan slimmer, meer circulair en duurzamer te maken.

De erkenning als SDG Champion is voor ons een beloning voor de vele inspanningen van onze medewerkers om van onze planeet een aangename en leefbare plek te maken en geeft ons nog meer zin om ook in de toekomst zorgzaam om te gaan met de meest kostbare en levensnoodzakelijke grondstof die onze aarde rijk is. We zijn super trots op wat we hebben bereikt maar beseffen dat we met zijn allen nog een hele weg af te leggen hebben. Wij gaan graag de uitdaging aan en hopen van u hetzelfde.