Begin 2020 werd Pidpa gecontacteerd door Marc Feyaerts van Cre@Aqua. Samen met de Universiteit Antwerpen onderzochten zij een nieuwe technologie op het vlak van biologische afvalwaterzuivering bij Greenyard, een van de grootste groenten- en fruitleveranciers ter wereld. 

Concreet werd in de bestaande AWZI (afvalwaterzuiveringsinstallatie) een innovatieve waterzuiveringstechniek toegepast, gebaseerd op biologisch actief korrelslib. Na een eerste reeks van veelbelovende laboproeven werd een pilootopstelling geplaatst op hun site in Sint-Katelijne-Waver. Van zodra men een kwalitatief en stabiel effluent bekomen had, werd het piloottraject uitgebreid met de door Vito (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) geleverde pilootopstelling, bestaande uit de combinatie zandfilter-ultrafiltratie-omgekeerde osmose, en dit voor een periode van 6 weken. Op deze manier kon het afvalwater worden opgewaardeerd tot proceswaterkwaliteit en werd de waterkring bij Greenyard maximaal gesloten. Een kritisch onderdeel bij deze pilootproeven was het behoud van de lage temperatuur van het afvalwater om het energieverbruik voor koeling van het proceswater te minimaliseren.

Omwille van de strenge kwaliteitsvereisten van water, gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, waren de expertise en de labofaciliteiten van Pidpa in dit ganse traject van groot belang. 

Tijdens de pilootproeven werd daarenboven bekeken met enerzijds het FAVV om het kader vorm te geven rond de kwaliteitseisen en –bewaking van het gerecupereerde proceswater en anderzijds met de VMM voor de heffing op de lozing van het opgeconcentreerd afvalwater.

Een mooi voorbeeld hoe een doorgedreven samenwerking tussen Cre@Aqua, Pidpa en Vito leidt tot een duurzaam watergebruik. Na de bemoedigende resultaten van dit pilootproject, wordt binnenkort gestart met de installatie van een permanente industriële opstelling.