Pidpa wint Enterprise GIS Award

Waterbedrijf Pidpa heeft de ‘Enterprise GIS Award 2021’ gewonnen. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens de Esri GIS Conferentie. De award is een erkenning voor de innovatieve inzet van geografische informatie in de kernprocessen van de organisatie. Pidpa dankt de award aan hun jarenlange gebruik van ArcGIS voor het beheer en onderhoud van assets, en in het bijzonder aan de vooruitstrevende rol in de overstap naar ArcGIS Pro en het Utility Network.

 

Groeien in Assetmanagement

De award werd door directeur Ed van Ingen op locatie bij het waterproductiecentrum Essen uitgereikt aan Peter Lommelen (Assetmanager) en Bart Reynaert (Manager Geo-ICT & Asset applicaties ). Bekijk onderaan de video van de uitreiking. Peter Lommelen: “Pidpa is geëvolueerd naar een integraal waterbedrijf waar circulair waterbeheer en groeien op vlak van assetmanagement een strategische doelstelling is. We zoeken hierbij continu naar innovatieve en betrouwbare manieren om dit te bereiken. In 2020 hebben we met het GIS2020-project een grote stap gezet door onze GIS-omgeving te vervangen door een geheel nieuwe configuratie en alle medewerkers van Pidpa met deze nieuwe technologie te laten werken. Hierdoor kunnen we makkelijker risico’s en prestaties van onze assets, gecombineerd met andere data in kaart brengen, om beslissingen op vlak van onderhoud en vervangingen samen met onze externe partners en gemeente-vennoten mogelijk te maken."

 

Utility Network

Waterbedrijf Pidpa levert drinkwater aan meer dan 1,2 miljoen mensen in 64 gemeenten van de provincie Antwerpen. Daarnaast is Pidpa verantwoordelijk voor het rioolnetwerk in 42 gemeenten. Het beheren van deze netwerken wordt al zo’n twintig jaar gedaan met behulp van GIS. In het licht van onze opdracht als integraal waterbedrijf in een context van afwisselende droogte en overstromingen, is het meer dan ooit een uitdaging om al deze data om te zetten in kennis. Onlangs maakte het bedrijf de keuze om hiervoor de overstap te maken naar ArcGIS Pro en het Utility Network. In maart 2021 ging het Utility Network live bij Pidpa.

 

Voorloper in Europa

Ed van Ingen: “Pidpa is met de overstap naar het Utility Network een van de voorlopers in Europa. Dat was voor ons een belangrijke reden om de Enterprise GIS Award 2021 toe te kennen aan Pidpa. Bovendien worden de mogelijkheden van GIS binnen Pidpa ontzettend breed gezien en benut. Naast het bijhouden van assetinformatie, zijn de mogelijkheden om prestaties en risico’s in een combinatie van kaarten en dashboard te kunnen weergeven en delen met externe partners een belangrijke meerwaarde.”

 

Meer weten over het implementatieproces van het Utility Network bij Pidpa? Op de tweede dag van de conferentie presenteert Bart Reynaert (Manager Geo-ICT & Asset applicaties bij Pidpa) over het proces, waarbij er veel aandacht was voor opleiding en begeleiding van een brede groep gebruikers. De presentatie van Bart is te volgen op donderdag 23 september van 14.00 tot 14.30 uur.