Water-as-a-Service-contract bij Greenyard

Vandaag kondigen Greenyard Fresh Belgium en Pidpa aan dat ze de laatste fase zijn ingegaan van hun plannen om een nieuw waterzuiveringssysteem te installeren op de Greenyard-site in Sint-Katelijne-Waver. Die installatie, met een innovatieve biologische behandelingsmethode, zal het jaarlijkse gebruik van vers water voor het reinigen en spoelen van groenten en fruit bij Greenyard Fresh Belgium met 75% verminderen. Het verwerkingswater zal via de installatie worden gezuiverd en gerecupereerd. In combinatie met de bestaande grondwaterwinning ter plaatse, zal de site voor zijn activiteiten geen stadswater meer gebruiken, tenzij absoluut noodzakelijk. Deze investering zal Greenyard in staat stellen zijn milieuprestaties verder te verbeteren en kosten te verlagen. 

Lagere waterintensiteit voor een duurzamere voedselwaardeketen

Samen met Pidpa wil Greenyard Fresh Belgium jaarlijks meer dan 100 000 m³ spoelwater voor groenten en fruit zuiveren en hergebruiken. Dit sluit aan bij één van de vijf duurzaamheidsambities van de groep om de watervoetafdruk van het bedrijf te verkleinen. Tegen eind 2025 wil de Greenyard-groep haar eigen totale waterintensiteit met 10% verminderen ten opzichte van 2019.

"Slim watergebruik speelt een belangrijke rol om enerzijds onze klimaatprestaties verder te verbeteren en anderzijds kosten te verlagen. Bij Greenyard nemen we voortdurend initiatieven om onze activiteiten te blijven optimaliseren, waardoor duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van alles wat we doen", zegt Yannick Peeters, Managing Director bij Greenyard Fresh Belgium.

De hoogste waterkwaliteit garanderen

Het waterzuiveringssysteem werkt op basis van een innovatieve biologische behandeling: het maakt gebruik van gegranuleerd actief slib, gevolgd door een zandfilter, ultrafiltratie en omgekeerde osmose met mogelijk een laatste stap van ultravioletbehandeling. In wezen gaat het om een hoogtechnologisch filtratiesysteem dat het hergebruik van proceswater op een energie-efficiënte manier mogelijk zal maken - waardoor een veilig en duurzaam jaarlijks hergebruik van ongeveer 105.000 m³ spoelwater wordt gegarandeerd. Het water zal na het proces kwalitatief gelijk zijn aan drinkwater, wat essentieel is voor de voedselverwerking. De resterende 35 000 m³ zal afkomstig zijn van grondwaterwinning ter plaatse, met de mogelijkheid om indien nodig over te schakelen op het gebruik van stadswater.

Van pilot tot overeenkomst

In 2021 toonde een proefinstallatie aan dat waterrecirculatie schaalbaar was op de site van Greenyard Fresh Belgium. Het succesvolle pilootproject is een belangrijke stap, voordat wordt toegewerkt naar een overeenkomst tussen Greenyard Fresh Belgium en Pidpa voor de effectieve implementatie van een waterzuiveringsinstallatie op industriële schaal. De volgende stap in het proces is het verkrijgen van de nodige vergunningen voordat de oplossing volledig wordt ingezet.

"Als bedrijf zijn we geëvolueerd van een traditionele drinkwaterproducent naar een geïntegreerd waterbedrijf. We richten ons op het optimaliseren van het gebruik van verschillende kwaliteiten en hoeveelheden water: decentraal hergebruik van regenwater in de woningbouw, slimme captatie en buffering van oppervlaktewater voor landbouwdoeleinden. In dit geval nemen we het technische ontwerp, de bouw, de financiering en de exploitatie van de installatie voor onze rekening. Door een ‘Water-as-a-Service-contract’ te creëren, kan Greenyard zich blijven concentreren op zijn kernactiviteiten", aldus Eddy Troosters, Chief Executive Officer bij Pidpa.